ΣΕΛΙΔΑ 48

Κείμενο 1   [Στο αμπρί*]
Το μέτωπο είναι ένα κλουβί, όπου είσαι υποχρεωμέ­νος να περιμένεις τι θα γίνει. Ζούμε με την αγωνία του άγνωστου. Πάνω μας κρεμιέται η τύχη. Σαν έρχεται μια οβίδα, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σκύψω για να περάσει. Δεν ξέρω πού θα σκάσει.
Η τύχη είναι που μας κάνει αδιάφορους. Πριν από λίγους μήνες καθόμουν σ' ένα αμπρί κι έπαιζα χαρτιά. Για μια στιγμή σηκώθηκα και πήγα να δω κάποιους γνωστούς μου σε κάποιο άλλο αμπρί. Σαν γύρι­σα δε βρήκα κανέναν από δαύτους. Έσκασε πάνω τους μια μπόμπα. Ξαναγύρισα πάλι στ' άλλο αμπρί κι έφτασα πάλι στην ώρα για να βοηθήσω να τους ξεχώσουν, γιατί χτυπήθηκαν κι αυτοί με τη σειρά τους. Το πώς ζω είναι από τύχη. Όπως μπορεί να με βρει μια σφαίρα, έτσι μπορώ το ίδιο και να ζω. Στο πιο σίγου­ρο αμπρί μπορείς να γίνεις χίλια κομμάτια και στ' ανοιχτό πεδίο να μην πάθεις τίποτα ύστερα από δέκα ωρών αδιάκοπο σφυροκόπημα.
Ο κάθε φαντάρος χρωστά τη ζωή του σε χίλιες δυο συμπτώσεις. Γι' αυτό και κάθε φαντάρος πιστεύει κι εμπιστεύεται τον εαυτό του στην τύχη.
* αμπρί: υπόγειο χαράκωμα που προστατεύει τους στρατιώτες από βολές
Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, Ουδέν νεώτεροναπό το δυτικόνμέτωπον, μτφρ. Κώστας Θρακιώτης, εκδ. Ζαχαρόπουλος, 1990


ι
Γιατί ο συγγραφέας λέει ότι πάνω από το στρατιώτη που πολεμά «κρεμιέται η τύχη»; · Πώς τεκμηριώνει την άποψή του αυτή;
2
Βρείτε τις προτάσεις που εισάγονται με να και για να. · Κατατάξτε τες σε δύο κατηγορίες, στις βουλητικές και στις τελικές.
3
Σκεφτείτε λέξεις ομόηχες ή ομώνυμες με τη λέξη τύχη και τη λέξη αυτοί. · Στη συνέχεια γράψτε προτάσεις, στις οποίες να φαίνεται η διαφορετική σημασία των ομόηχων/ομώνυμων. · Προσέξτε κάθε φορά την ορ­θογραφία.
Βρείτε τρεις λέξεις-κλειδιά, που να συμπυκνώνουν το βασικό νόημα του αποσπάσματος.
5
Το βιβλίο του Στράτη Μυριβήλη Η ζωή εν Τάφω αναφέρεται στον ίδιο πόλεμο με το βιβλίο του Ρεμάρκ. Βρεί­τε ένα απόσπασμα στο οποίο ο Στράτης Μυριβήλης να αφηγείται τη ζωή των στρατιωτών στο αμπρί. · Στο απόσπασμα αυτό εντοπίστε:
α. τις λέξεις-κλειδιά που δείχνουν την ατμόσφαιρα της ζωής στο αμπρί, β. τις δευτερεύουσες τελικές και αιτιολογικές προτάσεις, αν υπάρχουν, γ. ομόηχα ή ομώνυμα ή παρώνυμα λέξεων του αποσπάσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου